şu meşhur, iş bulma konusunda tanıdık çevre etkisi hakkında ben de bir iki şey söylemek istiyorum. Evet Türkiyede çevren yoksa iş bulman çok zor. Evet Türkiyede iş bulmanın en güvenilir ve en etkili yolu çevreden geçiyor. Peki bu yanlış mı? Belki kritik edilecek yanları olabilir ama ben farklı bir sav olarak bu uygulamanın doğru yanlarını da göz ardı etmememiz gerekitiğini düşünüyorum.
Birincisi dünyanın pekçok yerinde işe alım için en iyi yöntem çevreden ve bir kişinin referans olmasından geçer. Türkiyede de böyle olması çok eleştirilmemeli.
İkincisi, zaten üniversite mezunu olmuşsan ve hala bir çevren yoksa, oturup düşünmen gerekir. Çünkü genelde üniversite bitene kadar evden okula, okuldan eve giden birisinin çevresi olmaz ve bu adamın işinin de olması bence gerekmez. Adam olan, çalışmaya niyeti olan küçük yaşlardan itibaren çalışır. Hadi diyelim ki lisede çalışmak zor, en kötü üniversitede çalışır ve bir çevresi olur. Bir işveren için en zor şey, referansı olmayan, ertesi gün işe gelip gelmeyeceği bile belli olmayan bir kişiyi işe almaktır.
Gidin hiçbir iş bulamıyorsanız, en kötü pizzacıda pizza dağıtın, iş ahlakınız, çalışma disiplininiz olduğunu ispatlamanın tek yolu ne yazık ki bir iş geçmişi ve yeterince iş geçmişiniz varsa zaten çevreniz de var demektir.
Çevreniz yoksa, çözüm şikayet etmek değil, bir yerlerden işe başlamak.
Ha Türkiyede herkes genel müdür seviyesinden iş hayatına atılmayı düşündüğü için doğal olarak çevresi olmamasından şikayet ediyor, henüz, ben yeterince çalışıp yeterli kişisel itibarımı (tanınırlığımı) oluşturamadım, veya eğitimim veya tecrübem işe girmek için yeterli değil diyenini görmedim, hep suçlu başkasıdır zaten 🙂
Recent Comments