Sonunda istanbul üniversitesinde finaller bitti. Ne yazık ki rektörlükte olan görevlendirmem yüzünden finallere vakit ayıramadım. Aslında nesne yönelimli programlama dersinin demolarını yapmayı veya işletim sistemleri dersinin demolarına girebilmeyi çok istiyordum.
Bu yazıda, finalleri değerlendirmek istiyorum. Genel görüntü tam da beklendiği gibi. Prensip olarak devamsızlıktan kimseyi sınıfta bırakmıyorum ama aralarda rast gele yaptığım yoklamalarda katılan kişi sayısı ile geçen kişi sayısı arasında bağlantı çok kuvvetli. Aslında derse çalışanlar ile geçenler arasındaki bağlantı demek daha doğru. Örneğin aşağıdaki soruyu, nesne yönelimli programlama dersinin finalinde sordum:
”
Aşağıdaki şekilde bir dizinin tanımladığını düşünelim:
private int[] list = { 10, 20, 30, 40, 50 };
Ayrıca aşağıdaki şekilde bir fonksiyon tanımımız olsun:
public void mystery(int[] array) { int tmp = array[array.length - 1]; for (int i = 1; i < array.length; i++) { array[i] = array[i - 1]; } array[0] = tmp; }
Buna göre aşağıdaki çağırma işleminin sonucunda olmasını beklediklerinizi yazınız.
mystery(list);
”
Aslında yukarıdaki bu sorunun, JAVA veya nesne yönelimli programalam ile hiç ilgisi yok denilebilir. Benim gözümde daha çok bir döngü sorusu ve döngüyü okumayı bilen birisi kolayca yapabilir. Üzücü olan, bu dersi alan kişilerin bir sene kadar programlama dersi görüp (C dilinde) üzerine de bir dönem boyunca JAVA okuduktan sonra bu soruya cevap verememesi.
Dersi 193 kişi alıyor ve soruya doğru cevap veren sadece 34 kişi var. Bu durumda sorun sadece bu derste değil, daha önceki derslerde de değil, bölümde veya küresel ısınmada da değil ama daha çok öğrencilerin çalışmamasında denilebilir. Zaten yoklamalara göre derse en fazla 50-60 kişinin katıldığı ve bunların da bir kısmının ödev, proje yapmadığı, üstüne üstlük koskoca bir dönem boyunca gelip bana JAVA ile ilgili bir soru soran kişi sayısının beşi geçmediği bir sınıfta (ki çalışan insanın soruları olur) çok da farklı olması beklenemezdi.
Bu 193 kişiden derse devam eden ödev proje gönderen ve böyle basit bir soruyu cevaplayan 30 kişilik grup var. Ancak sınavları yaklaşık 7-8 saat önce sabahın 3’üne doğru açıklamış olmama rağmen şimdiden itiraz eden kişi sayısı 20’ye yaklaştı. Bu itiraz eden kişilerin arasında bir iki kişi hariç çoğu derse bile gelmeyen kişiler. Sorsanız hepsinin de geçerli bir sebebi var, elbette derse girmiş olmak, çalışmış olmak, bütün ödev ve projeleri yapmış olmak, sınavdaki soruları yapmış olmak dışında…
Bu öğrenciler ne bekliyor gerçekten bilemiyorum.
Şimdilerde formlarda doldurulan bir meslek hanesi bulunuyor. Bu haneye öğrenci yazılmaya başladıktan sonra işler bozuldu sanırım.
Recent Comments