YouTube Videoları

bk_logo_large_sade_taba3

Bilgisayar Kavramları apayouTube kanalına erişmek için tıklayınız.

Üniversite Tercihleri ve Sosyal Konular:

    1. Bilişim alanında üniversite tercihi, nelere dikkat etmeli, üniversitelerdeki sorunlar nelerdir? Oynatma listesi.

    1. Röportajlar (Ofis ziyaretleri ve farklı alandan uzmanlarla röportajlar): Oynatma Listesi.

    1. Konuşma ve Seminerler (Üniversite, konferans ve toplantılarda yaptığımız konuşmalar): Oynatma listesi.

    1. Soru Cevap videoları: Sizlerden gelen çok sayıda soruya cevap olarak çektiğim bazı videolar: Oynatma listesi.

Bilgisayar Mühendisliği Derslerine Paralel Videolar:

Uyarı!: Bu videolar bilgisayar mühendisliği dersleri yerine geçen videolar değildir! Derslerde bir iki haftada çok daha detaylı olarak anlatılan, gerçek hayat tecrübelerinin paylaşıldığı, bir kültürün ve bakış açısının geçirildiği dersler yerine, yarım saat ile 1 saat arasında sadece konuları tekrar veya hiç bilmeyen kişilere fikir vermesi için hazırlanan videolardır. Kişisel görüşüm, hiçbir uzaktan eğitimin, üniversite yerine geçmeyeceği yönündedir.

Yukarıdaki resimde, tavsiye edilen takip listesi sunulmuştur. ilave videolar eklendikçe bu resim de güncellenecektir. Şu anda tavsiye edilen aşamalar ve ön koşullar gösterilmektedir (büyültmek için resme tıklayınız).

  • 2.Internet nasıl çalışır, HTML, CSS ve Ağ Teorisine Giriş (hiç bilmeyenler için): 12 Video ile tamamlanmıştırOynatma listesi.

  • 5.Python v.2.0 ile Programlamaya Giriş, Devam Etmiyor, lütfen v.3 videolarını izleyiniz.: Oynatma listesi

  • 6.Python v.3 ile Programlamaya ve Veri Yapılarına Giriş, Devam ediyor: Oynatma Listesi
  1. Fonksiyonlar (12. Video) kadar olan videoda yazılmış kodları indirmek için tıklayınız.

 

  • 7.Python v3 ile Veri Yapıları ve Nesne Yönelimli Programlama : Bu seride veri yapılarının temelleri bilindiği kabul edilerek sadece Python dilinde hazır yapıların nasıl kullanılacağı anlatılacaktır: Oynatma listesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 12.Linux Eğitim Serisi: Hiç bilmeyenlere yönelik hazırlanmıştır. Baştan izlenebilir veya 10. işletim sistemleri dersleri paralelinde veya sonrasında da izlenebilir: Oynatma listesi için tıklayınız.

 

 

  • 13.Algoritma Analizi (Analysis of Algorithms), Devam ediyor (Ön koşul : 3. C ile Programlamaya giriş ve 8. Veri Yapıları videolarınızı izlemiş olmanızı tavsiye ederim): Oynatma Listesi.
    1. Kruskal Kod örneği

 

 

  • 14.Yazılım Mühendisliği (Software Engineering), (33 video ile Tamamlandı, arada tasarım kalıplarından eksik olan 5 video daha sonra çekilecek): Oynatma Listesi.
    1. Dersin Sitesi (Slaytları ve kodları indirmek için)

 

 

  • 15.Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Eğitim Serisi (Database Management Systems). (18 Video ile Tamamlandı, MySQL ile uygulama videoları devam ediyor)  Temel olarak veri tabanı yönetim sistemleri, ilişkisel cebir, SQL, Veri tabanı normalizasyonu, gibi teorik kavramların anlatıldığı eğitim serisidir. 18 Video ile tamamlandı, Uygulama videoları MySQL üzerinden çekiliyor. Playlist için tıklayınız. 

 

 

  • 16.MySQL ile Veri Tabanı  Veri Taban Uygulama Serisi (öncelikle 14. sıradaki Veritabanı videoları izlemenizi tavsiye ederim), Devam Ediyor: Oynatma Listesi.

 

 

  • 17.Kriptoloji (Şifreleme) 12 Video ile Tamamlandı (eklentiler yapılacak): Oynatma Listesi.

 

 

 

 

  • 19.Veri Madenciliği (Data Mining) Tamamlandı Dersleri (bu seriden önce 14. Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, videolarının izlenmiş olmasını tavsiye ederim): Oynatma Listesi. Ayrıca daha geniş ve ilave konular içeren bir oynatma listesi için tıklayınız.
    1. Kullanılan slayt ve diğer materyaller için dersin sitesi

 

 

  • 20.Yapay Zeka (Artificial Intelligence) Tamamlandı  Derslerden önce, veri yapıları(8), ve algoritma analizi(12) konularını biliyor olmanızı tavsiye ederim: Oynatma listesi.

 

      1. Sunumlar ve yazılan kodlar için web sitesi: CSC 290 Introduction to Artificial Intelligence
      2. Dr. Racket (Lisp) uygulama videolarını ayrıca izlemek için: Oynatma listesi
        1. Uniform Cost Search (Cheapest First Search) Arama algoritması kodları için.
        2. Koşul Tatmin Problemi Videosunda Yazılan kodlar için (CSP)
        3. Derin Öncelikli Arama Ödevinin Çözümü (Depth First Search) ve Yayılım Öncelikli Arama Ödevinin Çözümü (Breadth First Search)
        4. TicTacToe ve oyun ağacı (minimax) ödevinin açıklaması için yazılan kodlar

  1. ArtificialBrain.xyz sitesinde, dersin içeriğine erişmek için: Ders 1, Ders 2

 

 

Veri Bilimi ve Büyük Veri

Bu video serileri, yeni bir trend olarak bilgi bilimi (data science) veya bilgi bilimcisine (data scientist), dünyada duyulan ve giderek artan ihtiyaca karşılık Türkiye’de de bu alanda çalışmak isteyen kişilere Türkçe kaynak hazırlama amacıyla çekilmektedir. Bilebildiğim ve dilimin dönebildiği kadarıyla videolar hazırlıyorum ve hata veya eklenmesi gereken konula için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Video konularını genel olarak gelişmiş ülkelerdeki iş ilanlarını esas alarak hazırladım. Ayrıca herkesin ulaşması mümkün olmayan ücretli bazı yazılımları liste dışı bıraktım ve genel olarak ücretsiz erişilebilecek yazılımları önceledim. Tabi ki bu konular görüş ve önerilere açıktır. Vakit ve imkan bulabildiğim sürece yeni video ve yeni konular eklemeye çalışacağım.

Videolar henüz çekim aşamasında olduğu için aşağıdaki başlıklara zamanla yeni videolar eklenmektedir. Her paket 20 videoluk ve 10 ile 20 dakika arasındaki videolardan oluşacak şekilde tasarlanmıştır ancak video süreleri ile ilgili bazı durumlarda istisnalar olmaktadır (tamam bazan lafı çok uzatıyorum).

Videoları playlistler halinde youtube üzerinden paylaşıyorum ve genelde izlemek için önerilen sırada videolar playlist’lere eklenmiştir.

    1. Veri Bilimi Kavramları Serisi ( 3/20 video çekilmiştir). Genel olarak veri biliminde kullanılan araçların temel tanımlarını ve temel kavramları içermektedir, örneğin veri ambarları (data warehouse), iş zekası (business intelligence), veri görselleştirme (data visualization), metin madenciliği v.b. Playlist için tıklayınız. 

    1. Weka Eğitim Serisi (25 Video ile tamamlandı, ilave örnekler çekiliyor). Kullanılan araçlar: Weka Yazılımı, Java. Ön koşul: Temel istatistik bilgisi ve mümkünse veri madenciliği konuları ile ilgili bilgi. Playlist için tıklayınız.
      1. Kitap halinde satın almak için tıklayabilirsiniz. Ayrıca öğrenci arkadaşlar, öğrenci e-postalarından bana ulaşırlarsa ücretsiz olarak ulaştırabilirim.

    1. Hadoop Eğitim Serisi Kullanılan araçlar: Hadoop, Zookeeper, Pig, Mahout. Ön koşul: Temel işletim sistemi bilgisi, java programlama bilgisi, mümkünse temel veri madencili konuları. Playlist için tıklayınız.

    1. R-Project Eğitim Sersisi (14/50 video çekilmiştir). Play list için tıklayınız.

    1. Metin Madenciliği Eğitim Serisi. Doğal dil işleme ve metin madenciliği konuları hedeflenmiştir. Ön koşul: temel programlama bilgisi. Kullanılan araçlar: python, weka, nlptk. Playlist için tıklayınız.

    1. Temel ve İstatistiksel Yöntemler Serisi . Yukarıdaki gruplara girmeyen ancak veri bilimi ve madenciliği için önemli olan (biraz makine öğrenmesi ve biraz da istatistiğe giren) temel bazı kavramları içeren (örneğin normalizasyon, mesafe fonksiyonları, korelasyon (correlation), hidden markov models) gibi konuları içeren playlist için tıklayınız.

  1. Rapid Miner ile ETL ve veri ön işlemeye (data preprocessing) Giriş (Tamamlandı) : Oynatma listesi.
    1. Kitap halinde satın almak için tıklayabilirsiniz. Ayrıca öğrenci arkadaşlar, öğrenci e-postalarından bana ulaşırlarsa ücretsiz olarak ulaştırabilirim.

  2. Rapid Miner ile örnek konular (Tamamladı, zaman içerisinde gelen taleplere göre yeni videolar ekliyorum) : Oynatma listesi
    1. Kitap halinde satın almak için tıklayabilirsiniz. Ayrıca öğrenci arkadaşlar, öğrenci e-postalarından bana ulaşırlarsa ücretsiz olarak ulaştırabilirim.

Not: Video ve içerikleri tamamen Şadi Evren ŞEKER tarafından kişisel tecrübe ve bilgi birikimine göre hazırlanmış olup, herhangi bir bilginin doğruluğunu garanti etmemektedir. Video içeriklerindeki bilgilerin kullanımı, kişilerin kendi tercihleri olup, doğabilecek herhangi bir maddi veya manevi zarardan Şadi Evren ŞEKER sorumlu değildir. Video içerikleri youtube üzerinden ücretsiz olarak erişime açık olup, video içerikleri ile ilgili herhangi bir garanti verilmemektedir.

Çekilecek videolar listesi (lütfen isteklerinizi bana iletin, geneli ilgilendirebilecek videolara öncelik verilerek (ve tabi benim ilgilendiğim konularda, bilebildiğim kadarıyla ve vaktimin yetebildiği kadarıyla) gelen bütün taleplere cevap olacak videolar çekmeye çalışıyorum.

  1. Heap Kodlama Videosu (C ile çekilip veri yapıları grubuna eklenecek)
  2. Java ile Veri yapıları videoları çekilecek
  3. JavaScript videoları çekilecek (başlangıç seviyesinden başlanacak)
  4. Veri Yapıları örnek soru çözüm videoları çekilecek (örnek olarak bir ağacın derinliğini bulmak, iki binary tree birleştirmek vs.)
  5. Big-oh analizi için bir kod üzerinden nasıl analiz yapıldığını gösteren örnek video çekilecek.
  6. Network Theory (Ağ toerisi) videoları çekilecek ve java + C ile örnek protokol kodlaması yapılacak
  7. Resim işleme (image processing) videoları
  8. Visual Studio ile kod derleme örnekleri çekilecek
  9. C# dili üzerinden programlamaya giriş videoları çekilecek.
  10. Recommender (collaborative filtering) videosu çekilecek.
  11. Python sci-kit videoları çekilecek
  12. Python Tensorflow videoları çekilecek
  13. Ağacın derinliğini bulan kod (C ile) çekilecek
  14. AES şifreleme videosu çekilecek (çekildi, 19 kasım)
  15. Mülakat soruları ile ilgili video çekilecek (microsoft, apple, google vs.)
  16. Ayrık matematik videoları çekilecek.
  17. JavaFX videoları çekilecek
  18. Recommender Algoritması için video serisi hazırlanacak (collaborative filtering)
  19. Spark programlama eğitim serisi çekilecek (ilave olarak Spark SQL ve Streaming)
  20. GaphDB kavramı çekilecek (mümkünse GraphX projesi ile)
  21. Formal Diller ve Otomata videoları çekilecek
  22. Derleyici Teorisi videoları çekilecek
  23. linux eğitim videoları çekilecek
  24. kruskal algoritmasının kodlama videoları çekilecek (çekildi 17 kasım)
  25. NoSQL giriş ve eğitim videoları çekilecek (bir video var daha detaylı ve uygulama üzerinden çekilecek).
  26. Sanallaştırma videoları çekilecek.
  27. Complexity theory ve özellikle indirgemeler hakkinda da videolar yapsaniz keske.
  28. Visual Basic nerede kullanılır? kim kullanır? C# farkları.
  29. RBF (Radial Basis Function) videosu çekilecek.
  30. Deep web ve katmanları ile ilgili video çekilecek.
  31. AVL ağacı çekilecek
  32. işletim sistemleri için sanal hafıza (virtual memory) videoları çekilecek
  33. Yeni başlayanlar için C++ eğitim serisi çekilecek
  34. Veri Yapıları ne işe yarar (dersin amacı nedir?)
  35. Aspect Oriented Programming Videoları çekilecek.
  36. Dosya organizasyonu (File organization)

Not: Bir liste tutuyordum ancak listeyi kaybettim (bu işlerde ne yazık ki biraz kötüyüm), o yüzden herkese açık olarak çekilecekler listesi hazırlıyorum, geçmişte çekeceğim sözü verdiğim kişiler bu listede videoları bulamazsa lütfen benimle bağlantıya geçsinler listeyi güncelleyelim.