Bize hangi hacker mesaj veriyor?

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Siber güvenlik, çağımızda çok daha önemli bir rol oynamakta. İnsanların duyguları ve inanışları üzerinden bir savaş veriliyor. En son Süriye rejimi ve Esad yanlıları tarafından Outbrain isimli siteye yapılan saldırı bunun en güzel örneği. Sadece birkaç dakikalığına da olsa, CNN, Time veya Washington Post’un sitelerine girenlere bir mesaj okutmaya çalışmak, bu siteye bağlananlara ve bu sitelerin sahiplerine bir mesaj vermeyi hedefliyor.

Merak edenler için de hızlıca bahsedeyim. Outbrain isimli siteye herkes üye olarak yazılarını bırakabiliyor. Bu yazılar, aralarında dünyanın en ünlü yayın kuruluşları da olan çok sayıdaki yayın kuruluşuna açılıyor ve satılıyor. Siz de dünya çapında yazılarınızı satmış oluyorsunuz. İşte bu alt yapıyı kullanan çok sayıdaki web sitesi, outbrain’e yapılan saldırıdan etkilenmiş oldu.

Aynı zamanlarda benzer bir saldırı da Pakistan yanlısı olduğu sanılan bir hacker tarafından MTNL (Mahanagar Telephone Nigam Ltd) isimli Mumbai telekom firmasına yapıldı. Saldırıda telekom firmasının sansürcü yaklaşımını protesto eden  mesajlar bırakıldı.

Diğer bir saldırı yine çok yakın zaman aralığında, pakistanlı bir hacker grubu tarafından BSNL  (Bharat Sanchar Nigam Limited) isimli Hindistan hükümetinin sitesine yapıldı. Saldırıda, siteye girenlerin bilgisayarına tehdit oluşturabilecek yabancı yazılımlar yükleniyordu.

Hindistanlı bir hacker grubu buna cevap olarak Pakistan ordusunun web sitesine saldırdı (saldırıda 72 web sitesinin kullanılamaz hale geldiği biliniyor).

Son bir hafta içerisinde meydana gelen, ve aslında hiçbiri yeni olmayan ve her gün bir yenisi tekrarlanan bütün bu saldırılar tek bir hedefe yönelik. Hedef, düşman olarak görülenleri rahatsız etmek, kullanıcılarına mesaj vermek ve kendi taraftarlarına bir başarı mesajı vermek. Kısaca her tarafa bir mesaj vermek belki bir iki cümlelik bir mesajı okutmak.

Bu mesaj verme operasyonunun çok benzeri zaten sosyal medya üzerinden hergün yasal yollarla yapılıyorken, ne okuduğumuza bu dönemde çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle siber güvenlik konusundaki önemli saldırılardan birisi de sosyal mühendislik saldırılarıdır.