Türkiye ve Akademik Makaleler

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bu aralar dünya bankasının verilerini dolaşıyorum. Oldukça ilginç veriler var. 1985 – 2011 yıllarında bilimsel ve teknik alanlarda yapılan yayınlara ( ki bunlar fizik, biyoloji, kimya, matematik, klinik ilaç, biyomedikal, mühensilki ve Teknoloji ve yer ve uzay bilimlerini kapsamaktadır) ait verileri çektim ve Türkiyede yayınlanan akademik yayın sayılarını görselleştirdim ve durum aşağıdaki gibi :

turkiye_makale_sayisi

Ayrıca karşılaştırılabilmesi için dünya toplamındaki yayın sayılarını da aşağıdaki şekilde görebilirsiniz:

dunya_makale_sayisi

dikkat edileceği üzere 2007-2008 dünya krizinin etkisi 1 yıl gecikme ile akademik makalelere yansımış durumda. Bu genelde akademik projelerin çıktısı olan makalalerin, projelerdeki bütçe etkisinin gecikmeli olarak makale sayısına yansımasından kaynaklanmakta (veya makalelerin kabul süreleri, yazım ve basım süreleri gibi çok sayıda gecikme etkisi burada eklenebilir).

Ayrıca veriler üzerinde hızlıca bir sıralama yapıldığında 256 kayıt bulunan ve aralarında dünya, avrupa, oecd gibi çok sayıda indeksin de bulunduğu tabloda Türkiye 1986 yılında başladığı 67. sıradaki seviyesini 2011 yılı itibariyle 37. sıraya ilerletmiş durumda. elbette bu sıralama ülke sıralaması değil, ülkelerin arasında çeşitli indeksler de bulunuyor. Bu durum ise aşağıdaki grafikte gösterilmiştir:

dunya_makale_siralamasinda_turkiye

Dünya ülkeleri arasında Türkiye nerede diye merak edenler için ise durum aşağıdaki şekilde:

 

China
Japan
Germany
United Kingdom
France
Italy
Korea, Rep.
South Asia
Spain
India
Australia
Netherlands
Russian Federation
Brazil
Switzerland
Sweden
Turkey

Yani 2011 yılı itibariyle Türkiye 17. sırada. Henüz son 3 yılın verisi ulaşmadığı için son yıllardaki durum belirli değil.

Kaynak: Dünya Bankası Verileri ve ayrıca National Science Foundation, Science and Engineering Indicators.