OSX ve Windows

Bu yazıyı yazıp yazmamayı epey düşündüm. Korkum gereksiz yere reklam yapmaktı ancak sonunda yazmaya karar verdim. İşin doğrusu şu anda bir mac mini aldım ve uzun süredir kullandığım mac book air’den hiç sorun olmadan tek adımda, bütün programları (kurulmuş olan programların tamamını), bu programların ayarlarını (hatta firefox’ta kaydedilen şifrelere ve gezinti geçmişine kadar) ve bütün kayıtlı verileri (mesela maillerimi) sorunsuz bir şekilde bir OSX sisteminden diğerine taşıyabilmiş olmamdır.

Yıllardır windows kullanıyorum ve iki sistemi karşılaştırıyorum. Şu anda convertable book ismi ile piyasada olan Toshiba’nın u925t ultrabook’unu da aldım ve windows 8 ne yazık ki ilk word dokumanını açtığımda mavi ekranı sergiledi.

Elbette windowsun çok farklı platformları destekleme avantajı, kendi ürettiği donanımda değil de farklı firmaların donanımlarında çalışıyor olması gibi avantajları ve bir işletim sistemini çok zorlayan özellikleri var. Ancak buradan biz bilgisayar mühendislieri için çıkarılacak çok ders olduğunu düşünüyorum.

Apple, benim görebildiğim kadarıyla çok ciddi anlamda test ve tasarım üzerine yoğunlaşmış. Windows sistemlerde hayatta olmaz dediğim, ve hatta hayal bile edemediğim şeyleri düşünmüş, çözmüş ve çıkabilecek problemlerini test etmişler. Yıllarca apple sistemlerini fiyatları yüzünden eleştirirdim ama son yaşadıklarımdan sonra bir kere daha OSX işletim sisteminin ne kadar başarılı olduğunu söylemek ve hakkını teslim etmek zorundayım.

Ayrıca OSX’in en sevdiğim yanı, yıllarca alıştığım Unix ve Linux alt yapısı üzerine kurulu olması ve komut sisteminin ve işletim sistemi tasarımının uyumlu olması. Sadece bir paket yönetim sistemi ve grafik arayüzü eklenmiş (tabi sistem her aşamada elden geçirilmiş) ve sunulmuş hissi var. Bu da benim gibi Linux ortamına alışan kişiler için bir artıdır.

Kısacası, yıllarca ve hala windows kullanan birisi olarak OSX gerçekten çok daha güzel ve farklı bir rüya gibi. Ama işin bir diğer yanı da oyunlar ve bazı programlar için hala windows’a bağlı olunduğu gerçeği.

Çıkarılacak ders ise, bir sistemi piyasaya sürmeden önce öldürene kadar test edilmesi gerektiği. O kadar çok test yapın ki kullananlar hayran kalsın.

One Response to OSX ve Windows
  1. Yazının satır aralarında gizlendiği gibi bir mac’i mac yapan en önemli özellik donanımları arasındaki mükemmel uyumdur. Windows’u her türlü donamında çalıştırabilme arzusu aslında tam bir araştırma konusu olabilir. Öte yandan Apple yazmış olduğu işletim sistemine değer katabilmek ve markalaşma sürecinde zirveye oynamak için yazılımını daha önce belirlemiş olduğu donanım platformlarına oturmayı bir ilke haline getirmiştir. (Apple hiç bir donanımı kendisi üretmez. Sadece birleştirir.) Bu ilke (aslında bir strateji) o kadar ileri boyutlara varmıştır ki windows işletim sisteminin en iyi ve en stabil çalıştığı bilgisayar kombinasyonları mac’lerdir. 🙂 Eminim şu anda gülüyorsunuzdur…

    Eğer bir mac’e sahipseniz hemen windows işletim sistemi yükleyin ve kendi gözlerinizle görün. Windows’un “bilgisayarım” başlığı altında donanım öğelerini 10 üzerinden değerlendiridi bir sistem vardır. Pc’lerde bakarsanız bu puanlama her donanım öğesi için değişkenlik göstermektedir. Ancak bir mac’e (macbook air ve son dönem diğer mac’ler) windows yükler ve aynı değerlendirme alanına bakarsanız donanım özelliklerinin hepsinin aynı (yada birbirine çok yakın) puanları aldığını görebilirsiniz.(6,2 – 6,2 – 6,1 – 6,2 vb)

    Küçük Bir Not: Win8, MacBook Air da (1.8 Ghz) sadece 6 saniyede açılmakta ve 4 saniyede kapanmaktadır.